Anahtarınız Kontakta Sıkıştığında Ne Yapmalısınız?

Fiziksel anahtar kullanan bir araba kullanıyorsanız ve anahtar kontağa sıkışmış gibi görünüyorsa , yapmanız gereken ilk şey arabanızın park halinde olduğundan emin olmaktır; hala sürüş halindeyseniz anahtar çıkmayacaktır. Eğer bu değilse, henüz paniğe kapılmayın, deneyecek birkaç şeyimiz daha var.

Anahtarınız Kontakta Sıkıştığında Ne Yapmalısınız Özet?

Anahtarınız kontakta sıkıştığında aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Sakin olun: Panik yapmak yerine sakin olun. Stres ve hızlı hareketler, sorunu daha da kötüleştirebilir.
  2. Direksiyon kilidini kontrol edin: Direksiyon kilidi, anahtarın döndürülmesini engelleyebilir. Direksiyonu hafifçe sağa ve sola çevirerek kilidin açılmasını sağlayın. Bu, anahtarın daha kolay dönmesine yardımcı olabilir.
  3. Anahtarı hafifçe çevirin: Anahtarı hafifçe çevirmeye çalışın. Anahtarın kilitleme mekanizmasının gevşemesi için hafif bir baskı uygulamak işe yarayabilir. Ancak, anahtarı zorlamayın veya kırma riskiyle karşılaşmayın.
  4. Anahtarı çıkarmayı deneyin: Anahtarın çıkması için hafifçe geri çekmeyi deneyin. Bu, kilidin gevşemesine yardımcı olabilir. Yine de, anahtarı zorlamayın veya kırma riskiyle karşılaşmayın.
  5. Pil durumunu kontrol edin: Anahtarın pilinin zayıf olması, kontakta sıkışmaya neden olabilir. Anahtarın pilini kontrol edin ve gerekiyorsa değiştirin.
  6. Uzmana başvurun: Yukarıdaki adımları denedikten sonra anahtar hala kontakta sıkışıksa, bir otomobil servisine veya çilingire başvurmanız gerekebilir. Uzmanlar, anahtarın veya kontak mekanizmasının tamir veya değişimini yapabilirler.

Anahtarınız kontakta sıkıştığında, sakin olmak ve adımları dikkatlice takip etmek önemlidir. Eğer sorun devam ederse, bir uzmana başvurmanız en iyisidir. Kendi başınıza anahtarı zorlamak, anahtarın kırılmasına veya kontak mekanizmasının zarar görmesine neden olabilir.

Anahtarınız Kontakta Sıkıştığında Ne Yapmalısınız

Sıkışmış bir anahtarla uğraşmak genellikle çözülmesi kolay bir sorundur ve ateşleme modülünü gerçekten değiştirmeniz gerekip gerekmediğine bağlı olarak çözülmesi birkaç saniye ile birkaç saat arasında sürebilir . Bu iş orta derecede zor ama onu da ele alacağız.

Yapışkan bir anahtarı kontaktan çıkarmak için, biraz dikkatli el becerisine ve bir kilit yağlayıcısına ihtiyacınız olabilir.

Ateşleme modülü değişimini tamamlamak için, aracınıza özel olarak çeşitli düz ve yıldız uçlu tornavidalar, pense , yedek anahtar ve yedek kontak anahtarı içeren bir tornavida setine ihtiyacınız olacaktır.

Arabanız daha eskiyse, evrensel bir kontak anahtarıyla bu durumdan kurtulabilirsiniz . Ayrıca tam olarak aracınız için düzenli olarak bir bakım kılavuzuna başvurmak isteyeceksiniz. Genel bakışı ve evrensel ipuçlarını sunacağız, ancak konuya dalmadan önce sürecin özellikle arabanız için nasıl işlediğine dair biraz araştırma yapmakta fayda var.

Anahtarınız Kontakta Sıkıştığında Yapılacaklar?

1. Adım: Parkta Olduğunuzdan Emin Olun

Arabanızı park etmeden önce kapatırsanız muhtemelen anahtarı çıkaramazsınız. Bu yaygın bir kullanıcı hatasıdır; fazla sinirlenmeden önce vites değiştiricinizin “P” konumunda olduğundan emin olun. Hala sürüşteyse, park edin ve anahtarı tekrar deneyin. Bu işinize yararsa harika!

Değilse panik yapmayın. Bu hala çözülebilir bir sorundur.

2. Adım: Tuşu sallayarak yumuşak fakat bilinçli bir hareket yapmayı deneyin

Belki eski, yıpranmış bir anahtarınız vardır veya üzerine bir miktar cep tüyü takılmıştır. Nazik bir kıkırdama deneyin. Hiçbir şeyi zorlamamaya dikkat edin; anahtarlar beklediğinizden daha kolay bükülebilir veya kırılabilir .

Direksiyonu da biraz hareket ettirmeniz faydalı olacaktır; Direksiyon kilidini etkinleştirmiş olmanız ve anahtarınızın sıkışması mümkündür.

3. Adım: Kontağın yakınındaki düğmeleri kontrol edin

Kontakta bir tür alışılmadık veya sonradan üretilmiş kilitleme sistemi olabilir. Özellikle yeni bir araba kullanıyorsanız, anahtarın gireceği yerin yakınında bir düğme arayın.

4. Adım: Kilit yağlayıcıyı deneyin

Kilit yağlayıcıyı çevrimiçi olarak bulabilirsiniz, ancak aynı zamanda hırdavat mağazalarında ve otomobil parçası mağazalarında da mevcuttur.

İdeal durumda, anahtarı silindirden çıkararak onu içeri fışkırtırsınız , ancak bu mümkün olmadığından içeri sokmak için biraz daha dikkatli nişan almanız gerekir. Yine de bu yapılabilir.

Bilge bir söz: Bir kilit yağı seçin ve ona bağlı kalın. Kuru olanı ve ardından ıslak olanı denerseniz, bunlar birbirleriyle olumsuz etkileşime girebilir ve başladığınız durumdan daha da zorlu bir durum yaratabilir.

5. Adım: Eski bir araba uzmanını arayın

Yukarıdakileri denediyseniz ve hala şansınız yaver gitmiyorsa, yalnızca arabanızın markasına göre çalışan mekanikleri Google’da arayın. Şanslıysanız, bu arabaların anahtarlarına takılan “tuhaf bir numara”nın işe yaradığını bilen birini bulabilirsiniz ve bu, telefonla tavsiye alabileceğiniz kadar basit bir sorudur.

Ancak bayiliklerle uğraşmayın. Çoğu muhtemelen yıllardır fiziksel bir anahtar görmemiştir.

6. Adım: Ateşleme modülünü değiştirmeye hazırlanın

Anahtar gerçekten sağlamsa ve sıkışmışsa, gerçekten de ateşleme modülünü değiştirmeniz gerekebilir. Şimdi bunu kendiniz mi yapmak istediğinize yoksa dış kaynaktan mı yapmak istediğinize karar vereceksiniz. Bir çilingir veya mağazayı arayın ya da DIY’e hazırlanın. Anahtar dönmüyorsa bile, bir profesyonelin bu konuyla ilgilenmesi için parayı öksürmek isteyebilirsiniz.

Anahtar çıkmıyor ama yine de dönüyorsa, ateşleme modülünün değiştirilmesi o kadar da zor değildir. Eğer bir şans veriyorsan okumaya devam et.

7. Adım: Akünün bağlantısını kesin ve direksiyon kolonuna erişin

Aracınızın aküsünün negatif terminalini ayırın. Artık direksiyon simidinin etrafındaki kaplamayı çıkarabilirsiniz. Çıkarılacak birden fazla parça olacaktır ancak belirli sayı, aracınızın markasına ve modeline bağlı olacaktır. Dikkatli hareket edin; Bu plastikler yıllarca güneşte kaldıktan sonra kırılganlaşabilir. Çok sert bir şeyi çekmeden önce tüm vidaları çıkarıp çıkarmadığınızı üç kez kontrol edin.

8. Adım: Anahtarınızı aksesuar moduna çevirin

Anahtarı takın ve anahtarı aksesuar moduna çevirin ancak aracı çalıştırmayın.

9. Adım: Ateşleme Modülünü Çıkarın 

Kontak anahtarının altındaki serbest bırakma pimine bir tornavidayla basın. Bu, küçük deliğe sığacak şekilde dar bir tornavida gerektirecektir. Pim serbest bırakıldığında ateşleme modülü tamamen dışarı kaymalıdır.

10. Adım: Yeni Ateşleme Modülünü Takın

Yeni modüldeki serbest bırakma pimini sıkın ve direksiyon kolonunun yan tarafındaki ateşleme deliğine kaydırın. Pim düzgün bir şekilde yerine oturduğunda bir tık sesi duymalısınız. Sesi duyana kadar anahtarı çalıştırmaya devam edin.

11. Adım: Yeni kontak anahtarını test edin

İç kaplamayı yeniden monte etmeden önce yeni anahtarı test etmeniz gerekecektir. Bunu yapmak için aküyü yeniden bağlayın ve yeni kontak anahtarını doğru şekilde taktığınızdan emin olun. Araç yukarı doğru hareket etmeli ve anahtarı serbestçe takıp çıkarabilmelisiniz. Durum böyle değilse anahtarı kurmak için attığınız adımları gözden geçirmeniz gerekir.

Araç düzgün bir şekilde marşa basarsa işiniz neredeyse tamamlanmış demektir. Kontağı tekrar kapalı konuma çevirin ve akünün bağlantısını tekrar kesin. 

12. Adım: İç mekanı yeniden takın 

Aracınızın iç kısmındaki parçaları çıkarıldığı sıraya göre yerine taktığınızdan emin olarak yeniden takın.

13. Adım: Aküyü yeniden bağlayın, son iç kontrolleri yapın

Şimdi pili yeniden bağlayın ve işiniz bitti.

Kırık Kontak Anahtarını Değiştirmek İçin Son İpuçları

Anahtarı çevirdiğinizde marş motorundan herhangi bir ses duymuyorsanız sorun kontak anahtarında değil kaputun altında olabilir. Bu nedenle, arabanızın direksiyon kolonunu sökmeye başlamadan önce sorunun anahtarın olmadığından emin olun.

Kontak anahtarının sıkışmasının en muhtemel suçlularından biri direksiyon simidi kilitleme mekanizmasıdır. Araç park edildiğinde direksiyon kilitlenebilir . Bu, hırsızlığın önlenmesi açısından harikadır ancak aynı zamanda anahtarın dönmesini veya kontak anahtarından çıkarılmasını da engeller. Bazı durumlarda sorun ateşleme veya araç değildir. Kontak anahtarına sıkışan aşınmış veya hasar görmüş bir anahtar olabilir . Anahtarın çekilmesi veya çekilmesi, kontağa büyük zarar verebilir ve anahtarın çıkarılmasını daha da zorlaştırabilir.

Anahtar Kontak Sikismasi

Sıkça Sorulan Sorular?

  1. Anahtarım kontakta sıkıştı, ne yapmalıyım?

    Cevap: Eğer anahtarınız kontakta sıkıştıysa, öncelikle sakin olun ve paniklemeyin. Aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
    > Anahtarı hafifçe çevirmeye çalışın. Anahtarın kilitleme mekanizmasının gevşemesi için hafif bir baskı uygulamak işe yarayabilir.
    > Direksiyon kilidini kontrol edin. Direksiyon kilidi, anahtarın döndürülmesini engelleyebilir. Direksiyonu hafifçe sağa ve sola çevirerek kilidin açılmasını sağlayın ve tekrar deneyin.
    > Anahtarı çıkarmayı deneyin. Anahtarın çıkması için hafifçe geri çekmeyi deneyin. Bu, kilidin gevşemesine yardımcı olabilir.

  2. Anahtarım kontakta sıkıştı, ne zaman bir uzmana başvurmalıyım?

    Cevap: Eğer yukarıdaki adımları denedikten sonra anahtarınız hala kontakta sıkışıksa, bir uzmana başvurmanız gerekebilir. Bir otomobil servisine veya çilingire başvurarak profesyonel yardım alabilirsiniz. Uzmanlar, anahtarın veya kontak mekanizmasının tamir veya değişimini yapabilirler.

  3. Anahtarım kontakta sıkıştığında neden olabilir?

    Cevap: Anahtarınızın kontakta sıkışmasının birkaç nedeni olabilir:
    > Kontak mekanizmasında bir arıza: Kontak mekanizması zamanla aşınabilir veya arızalanabilir, bu da anahtarın sıkışmasına neden olabilir.
    > Anahtarın aşınması: Anahtarın kendisi zamanla aşınabilir ve kontakta sıkışmasına neden olabilir.
    > Direksiyon kilidi: Direksiyon kilidi, anahtarın döndürülmesini engelleyebilir ve anahtarın sıkışmasına yol açabilir.

  4. Anahtarım kontakta sıkışmasını nasıl önleyebilirim?

    Cevap: Anahtarınızın kontakta sıkışmasını önlemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
    > Anahtarınızı düzenli olarak temizleyin ve yağlayın. Temiz ve yağlı bir anahtar, daha kolay döner ve kontakta sıkışma olasılığını azaltır.
    > Anahtarınızı yedekleyin. Anahtarınızın yedeğini yaparak, anahtar kaybolduğunda veya arızalandığında sorun yaşamazsınız.
    >Kontak mekanizmasını düzenli olarak kontrol ettirin. Aracınızın bakım programında kontak mekanizmasının kontrol edilmesini sağlayın. Bu, olası arızaların erken tespit edilmesine yardımcı olur.

Anahtarınız Kontakta Sıkıştığında Ne Yapmalısınız Video Anlatım

Kontak anahtarınız üzerinde çalışırken bir video izlemek istiyorsanız aşağıdaki The Original Mechanic’e göz atın.

Bu makale yardımcı oldu mu?
EvetHayır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu