Genel Sorunları

  • Yuksek Yag Basinci Belirtileri Nedenleri ve Onarimlari jpg

    Yüksek Yağ Basıncı: Belirtileri, Nedenleri ve Onarımları

    Motorunuzun yağ basıncı doğru olması gereken şeylerden biridir. Çok yüksek veya çok düşükse, başka sorunların göstergesi olabilir. Bu özellikle yüksek yağ basıncı için geçerlidir, çünkü bu, motoru düzgün bir şekilde yağlamak için yağın izlemesi gereken yollarda çok yanlış bir şeyler olduğuna dair iyi bir…

  • Tahliye Vanasi Ariza Belirtileri Nelerdir

    Tahliye Vanası Arıza Belirtileri Nelerdir?

    Bazen en önemli olan küçük şeylerdi Tahliye Vanası Arıza Belirtileri Özet: Tahliye vanası, aracın soğutma sistemindeki fazla basıncı tahliye etmek için kullanılan bir bileşendir. Tahliye vanası arızası, soğutma sisteminin düzgün çalışmasını engelleyebilir ve motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. İşte tahliye vanası…

  • Sentetik Motor Yagi Ne Siklikta Degistirmeliyim

    Sentetik Motor Yağı Ne Sıklıkta Değiştirmeliyim?

    Sahte ama muhteşem. Sentetik Motor Yağı Değişimi Özet: Sentetik motor yağı, genellikle daha uzun ömürlü ve daha iyi performans sağlayan bir yağ türüdür. Ancak, değiştirme sıklığı, kullanılan yağın markası ve kalitesi, aracın kullanım koşulları ve üretici tarafından belirtilen öneriler gibi…

  • Alternator Ariza Belirtileri Nelerdir

    Alternatör Arıza Belirtileri Nelerdir?

    Arabanızın aküsünün şarjlı kalamayacağını hissettiğinizde, yeni bir alternatörün zamanı gelmiş olabilir. Alternatör Arıza Belirtileri Özet: Alternatör, aracın elektrik sisteminin enerjisini sağlayan bir bileşendir. Alternatör arızası, aracın elektrik sisteminin düzgün çalışmasını engelleyebilir. İşte alternatör arızasının belirtileri: Pil uyarı lambası: Alternatör arızası…

  • Sanziman Kaymasi Nedenleri ve Bakimi

    Şanzıman Kayması Nedenleri ve Bakımı

    Dikkatli olmazsanız kayan bir şanzıman hızla ölü bir şanzımana dönüşebilir. Şanzıman Kayması Nedir? Şanzıman kayması, aracınız vites değiştirirken veya hızlanırken vitesin istenilen konuma geçmemesi veya kayması durumudur. Bu durum genellikle aşırı yüklenme veya araçta meydana gelen mekanik bir arıza sonucunda…

  • Arac Klima Arizasi ve Onarimi

    Araç Klima Arızası ve Onarımı

    Bir arabanın klima sistemini onarmak, kimsenin yapmak istemeyeceği şeyler listesinde üst sıralarda yer alır, ancak neye bulaştığınızı biliyorsanız o kadar da kötü değildir. Arabanızda işler kızışmaya başladığında, sorunu çözmede karşılaşacağınız en büyük zorluk asıl sorunun ne olduğunu belirlemektir.  Araç Klima Arızası…

  • Anahtariniz Kontakta Sikistiginde Ne Yapmalisiniz

    Anahtarınız Kontakta Sıkıştığında Ne Yapmalısınız?

    Fiziksel anahtar kullanan bir araba kullanıyorsanız ve anahtar kontağa sıkışmış gibi görünüyorsa , yapmanız gereken ilk şey arabanızın park halinde olduğundan emin olmaktır; hala sürüş halindeyseniz anahtar çıkmayacaktır. Eğer bu değilse, henüz paniğe kapılmayın, deneyecek birkaç şeyimiz daha var. Anahtarınız Kontakta Sıkıştığında Ne…

  • Bujilerinizi Ne Zaman Degistirmelisiniz

    Buji Ne Zaman Değiştirilmeli?

    Buji Ne Zaman Değiştirilmeli : Buji değişimi, aracınızın modeline, motor tipine ve kullanım şartlarına göre değişir. Genel olarak, bujilerin her 20.000 ila 40.000 kilometrede bir değiştirilmesi önerilir. Buji değişimi zamanını belirleyen bazı faktörler şunlardır: Aracınızın modeli ve motor tipi: Bazı araçlarda…

  • Aractaki Elektrik Sisteminin Ariza Belirtileri

    Araçtaki Elektrik Sisteminin Arıza Belirtileri

    Araçtaki elektrik sistemi arızaları, aracın elektriksel bileşenlerinde veya devrelerinde meydana gelen sorunlardır. Bu arızalar, araçtaki elektriksel fonksiyonların düzgün çalışmasını engelleyebilir ve çeşitli sorunlara yol açabilir. İşte araçtaki elektrik sistemi arızalarının bazı örnekleri: Akü Problemleri: Akü, aracın elektrik enerjisi sağlayan ana…

  • Direksiyon Kilidi Arizasi ve Tamiri

    Direksiyon Kilidi Arızası ve Tamiri

    Direksiyon kilidi arızası nasıl anlaşılır? Direksiyon kilidi arızası genellikle belirgin belirtilerle kendini gösterir. İşte direksiyon kilidi arızasının bazı belirtileri: Direksiyon Kilidinin Açılmaması: Anahtarın kilidi açmaması veya döndürmemesi, direksiyon kilidi arızasının bir işaretidir. Anahtarın normalde kilidi açması gereken halde direksiyon kilidi…

  • Fren Hidroligi Ne Zaman Degismeli

    Fren Hidroliği Ne Zaman Değişmeli?

    Fren Hidroliği Ölçümü Nasıl Yapılır? Fren hidroliği ölçümü, fren hidroliği’nin su içeriğini kontrol etmek için yapılan bir testtir. Bu test, fren hidroliğinin nem alıp almadığını ve performansını etkileyip etkilemediğini belirlemek için yapılır. İşte fren hidroliği ölçümünün nasıl yapıldığı: Fren hidroliği…

  • Benzinli Motora Dizel Koyarsam Ne Olur

    Benzinli Motora Dizel Koyarsam Ne Olur?

    Yanlışlıkla dizeli bir benzinli motora koyarsanız, arabanızı çalıştırmayın. Bu daha fazla hasarı önler. Motor muhtemelen duracak ve tekleme yapacak, bu da yakıt sisteminin bir servis merkezinde boşaltılıp temizlenmesini gerektirecektir. Ciddi hasarlardan kaçınmak için derhal profesyonel yardım şarttır. Benzinli Motora Dizel…

  • Sanziman Pompasi Degistirme Sureci

    Şanzıman Pompası Değiştirme Süreci

    Şanzıman pompasını değiştirmek ortalama önemli bir masraf olabilir. Bu bileşen, yağlama ve soğutma açısından hayati önem taşıyan hidrolik sıvının şanzıman sistemi boyunca dolaşımı için gereklidir. Arızalı bir pompanın göz ardı edilmesi, kayma, anormal vites değiştirme, sıvı sızıntıları ve tuhaf sesler…

  • Direksiyon Kutusu Kronik Sorunlari

    Direksiyon Kutusu Kronik Sorunları

    Direksiyon Kutusu Yapısı Çoğu durumda, direksiyon kutusunun yeniden tamir edilmesi gerekir, çünkü o kadar gevşek hale gelmiştir ki, çok fazla sürekli düzeltme yapılmadan arabanın düz yolda ilerlemesini sağlamak zordur. Bu gevşekliğin nedenleri, yataklardaki veya dişli aşınma yüzeylerindeki aşırı boşluktan veya…

  • Arac Direksiyonu Kronik Titreme Sorunlari

    Araç Direksiyonu Kronik Titreme Sorunları

    Arabanın Direksiyon Titriyor Mu? En Yaygın 8 Neden Titreyen veya titreyen bir direksiyon simidi, arabanızı sürerken karşılaşacağınız en yaygın sorunlardan biridir. Biraz can sıkıcı olmaktan tehlikeli olmaya kadar değişebilir, bu nedenle sorunları tespit eder etmez düzeltmek isteyeceksiniz. Titreşimin birçok farklı nedeni olabilir…

  • Cin Arabalariyla ilgili Bazi Kronik Sorunlar

    Çin Arabalarıyla İlgili Bazı Kronik Sorunlar

    Çin’deki en büyük dört otomobil imalat şirketi Chang’an, Dongfeng, Geely ve SAIC Motor’dur. Çin’deki otomobil endüstrisi hızla genişliyor ve artık lüks segmenti hedefliyor. Batı’daki çoğu tüketici sıklıkla Çin otomobillerinin diğer küresel markalarla rekabet edip edemeyeceğini soruyor. Çinli otomobil üreticilerinin dünyanın en büyük…

  • Fren Balata Ariza Belirtileri

    Fren Balata Arıza Belirtileri?

    Fren Balatasının Değiştirilmesi Ne Kadar Kritiktir? Aşınmış fren balataları aracınızın frenleme gücünü doğrudan etkileyeceğinden uzman bir oto servisinden fren tamir hizmeti almak oldukça acildir.  Aşınmış fren balatalarıyla sürüş, fren hidroliği sızıntısı veya frenleme yeteneğinin kaybı gibi kritik fren sorunlarına yol açabilir. Fren…

  • Arac Koltuk Basligi Onemi

    Araç Koltuk Başlığı Önemi

    Araç koltuk başlıkları, sürücü ve yolcuların güvenliği ve konforu için önemli bir bileşendir. İşte araç koltuk başlıklarının önemi: Kafa ve Boyun Koruması: Koltuk başlıkları, bir kaza durumunda baş ve boyun bölgesini korumak için tasarlanmıştır. Kaza anında meydana gelen ani bir…

  • Hurda Araba Nedir

    Hurda Araba Nedir?

    Hurda araba olarak da adlandırılan hurda araba, hala çalışabilen ancak önemli hasar veya mekanik arıza nedeniyle güvensiz olan bir araçtır. Bu arabalar tamir edilmeye değmez ve genellikle kamuya açık yollarda kullanıma uygun değildir. Geriye kalan değeri kurtarılabilecek parçalar ve sağladığı hurda metaldir.…

  • Teslalar Uzun Yolculuklar icin iyimi

    Tesla’lar Uzun Yolculuklar İçin Uygunmu?

    Tesla Uzun mesafeli sürüş, ne tür bir araba kullandığınıza bağlı olarak eğlenceli olabilir. Sürüş ne kadar uzun olursa, o kadar rahat olması gerekir. Günümüzün elektrikli araçları söz konusu olduğunda Tesla’lar oldukça fazla avantajla biliniyor. Ancak soru, uzun mesafeler sürmek için iyi olup…

  • Tesla Modlari 38 Essiz Ozellik Kolay Terimlerle Aciklanmistir

    Tesla Modları: 38 Eşsiz Özellik (Kolay Terimlerle Açıklanmıştır)

    Tesla araçları, sadece modellerinde bulabileceğiniz benzersiz özelliklere sahiptir. Bu özellikler, sürücülerin sürüş deneyimini geliştirirken, bir Tesla almayı da fiyatına değer kılıyor. Bazı özellikler komik ve abartılı gelebilir ancak isimleri bir bakıma işlevleriyle eş anlamlıdır. İşlevlerini bilmek, yalnızca sürüş deneyiminizi iyileştirmekle kalmaz,…

  • Tekerlek ici Motor Teknolojisi 2

    Tekerlek İçi Motor Teknolojisi

    Son yıllarda, bazı araç geliştiricilerin motorun tekerleğin içine monte edildiği aktarma organı konfigürasyonlarına doğru ilerlediğini gördük: tekerlek içi motor sistemi. Kabul etmeliyiz ki, elektrik motorları tekerleklere entegre edildiğinde etkileyici miktarda yeni alan mevcut. Ve elbette, bu sözde göbek motorları veya tekerlek içi…

  • EFi MPFi GDi Elektronik Yakit Enjeksiyon Teknolojisi Nasil Calisir 10

    EFi ,MPFi , GDi: Elektronik Yakıt Enjeksiyon Teknolojisi Nasıl Çalışır?

    EFi, MPFi, GDi EFi, Elektronik Yakıt enjeksiyonu (EFi) anlamına gelirken, MPFi veya MPi, Çok Noktalı Yakıt enjeksiyonu ve GDi, Doğrudan Benzin Enjeksiyonu anlamına gelir. Bütün bunlar, benzinli veya benzinli yakıtlı motorların ağırlıklı olarak kullandığı yakıt enjeksiyon sistemi türleridir. Tüm bu…

  • Hava Yakit Orani Nedir ve Motordaki onemi

    Hava Yakıt Oranı Nedir ve Motordaki Önemi?

    Benzinli Motorlarda Hava-Yakıt Oranı Nedir ve Neden Önemlidir? Karbüratör: Karbüratör Teorisi Karbüratör, ‘Karbürasyon’ prensibi ile çalışan hidro-mekanik bir cihazdır. ‘Karbürasyon’ terimi, benzin yakıtının daha küçük parçacıklara bölünmesi anlamına gelir. Bu, yanma sürecinde yanmaları için hava ile karışmalarını sağlar. Karbüratör, yakıtın…

  • Volumetrik Verimlilik Nedir Hacimsel ve Mekanik Verimlilik

    Volumetrik Verimlilik Nedir? Hacimsel ve Mekanik Verimlilik

    Volumetrik Verimlilik Nedir Özet? Volumetrik verimlilik, bir içten yanmalı motorun silindirlerine giren hava-yakıt karışımının ne kadarının gerçekten silindir hacmiyle uyumlu olduğunu ifade eder. Bu, motorun ne kadar etkili bir şekilde hava-yakıt karışımı alabildiğini ve kullanabildiğini gösterir. Volumetrik verimlilik, motorun hava…

  • Beygir Gucu Nedir Nasil hesaplanir ve etkili bir sekilde kullanilir

    Beygir Gücü Nedir? Nasıl hesaplanır ve etkili bir şekilde kullanılır?

    Beygir Gücü Nedir? Güç, basit bir ifadeyle, ‘ iş yapma hızı veya hızı’dır. İş ‘bir mesafe’ boyunca işleyen bir kuvvet olarak tanımlanır. Otomotiv motorları , gücünü ölçmek için’ beygir gücü ‘ (hp) terimini kullanır. Bu terim, bir atın yaptığı, dakikada 33.000 ft-lb ‘ yapılan işe ‘ eşit olan iş oranını ölçmeye yönelik eski…

  • Valf Zamanlamasi Nedir ve Motor Performansini Nasil Etkiler

    Valf Zamanlaması Nedir ve Motor Performansını Nasıl Etkiler?

    Motor Valfi Zamanlamasının Açıklanması İlk olarak, motor valflerinin nasıl açılıp kapandığını buradan okuyun. Motor valfleri tıpkı insan burnu gibidir. Bir otomotiv motoru , ‘nefes alma’ (nefes alma/nefes verme) işlemi için valfler kullanır. Motorun eksantrik mili, valfleri belirli bir aralıkta açar ve kapatır. Valflerin açılıp kapanma zamanlaması, motor…

  • VVT Degisken Valf Zamanlamasi Nedir ve Nasil Calisir

    VVT Değişken Valf Zamanlaması Nedir ve Nasıl Çalışır?

    VVT Değişken Valf Zamanlaması anlamına gelir: Başlangıçta Valf Zamanlamasını/VVT’yi neden değiştirmemiz gerektiğini anlamaya çalışalım. Öncelikle, önce burayı okuyun ‘ Motor valf zamanlaması ‘ nedir? Bir otomotiv motoru , tıpkı insanların yaptığı gibi valfleri aracılığıyla aslında ‘nefes alır’ (nefes alır/verir). İnsanların nefes alma hızı, esas olarak insanlar…

  • Dunyanin ilk Motorlu Tasitinin Hangisi Oldugunu Biliyor Musunuz5

    Dünyanın İlk Motorlu Taşıtı

    Bir Otomobili veya Motorlu Taşıtı Ne Yapar? Otomobil nedir? Bu kelime iki eski Yunanca ve Latince kelimeden oluşur. ‘Autos‘ kelimesi ‘kendi’ anlamına gelir ve ‘mobilis’ terimi ‘hareket ettirilebilir’ anlamına gelir. Otomobil, kendi gücüyle hareket edebilen bir makine veya kendinden tahrikli bir araçtır. Ayrıca, tahriki…

  • Volvo I Torque Yakit Tasarruf Cihazi

    Volvo I-Torque: Yakıt Tasarruf Cihazı

    Sınıfının En İyisi Yakıt Verimliliği: Volvo I-Torque İsveçli bir otomotiv devi olan Volvo, kısa bir süre önce yakıt tasarruflu yeni bir aktarma organı olan Volvo I-Torque’u geliştirdi. Güç aktarım teknolojisinde endüstride çığır açan bir yeniliktir. I-Torque , sürülebilirlik, performans ve üretkenlikten ödün vermeden sınıfının en…

  • Motor Yakit Besleme Sistemi 0

    Motor Yakıt Besleme Sistemi

    Motor Yakıt Besleme Sistemi Özet; Motor yakıt besleme sistemi, bir içten yanmalı motora yakıt sağlamak için kullanılan bir sistemdir. Bu sistem, yakıt deposundan yakıtı alır, filtreler, basınçlandırır ve enjektörler aracılığıyla silindirlere püskürtür. Motor yakıt besleme sistemi genellikle benzinli ve dizel…

  • Araba Atesleme Sistemi Nasil Calisir 0

    Araba Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır?

    Benzinli Motorlarda Ateşleme Sistemi: Her bir bujiye son derece güçlü bir elektrik darbesi iletmeyi kolaylaştıran bir elektrik sistemine ateşleme sistemi denir. Ateşleme bobininden bujiye kadar yüksek voltaj akımı sağlar. Üreticiler ateşleme sistemlerini özellikle kıvılcım ateşlemeli (SI) motorlarda kullanırlar . Bunun nedeni, hava-yakıt karışımını ateşlemek için bujiyi kullanmalarıdır. Hava-yakıt…

  • Yakit Enjektoru Nedir Nasil Calisir

    Enjektör Nedir? – Yakıt Enjektörü Nasıl Çalışır?

    Enjektör Nedir? Enjektör, bir sıvı veya gazın belirli bir basınç altında bir sistem veya ortama püskürtülmesini sağlayan bir cihaz veya bileşendir. Enjektörler, birçok farklı endüstride kullanılan önemli bir teknolojidir. Enjektörler, genellikle yakıt, ilaç, kimyasallar, yağlar, boya, su veya hava gibi…

  • 4 Zamanli Benzinli Motor ve Atesleme Nasil Calisir

    4 Zamanlı Benzinli Motor ve Ateşleme Sistemi

    4 Zamanlı Motor Nedir? 4 zamanlı motor, benzinli ve dizel motorlarda kullanılan bir içten yanmalı motor tipidir. Bu motorlar, pistonun dört farklı hareketi ile bir çalışma döngüsünü tamamlar. Bu dört hareket şunlardır: 1. Emme: Piston aşağı doğru hareket ederken, emme…

  • Egzoz Gazi Yeniden Dolasimi EGR Nedir 0

    Egzoz Gazı Yeniden Dolaşımı (EGR) Nedir?

    Egzoz Gazı Yeniden Dolaşımı (EGR) nedir? Dizel motorlar , insanlar için zararlı olan daha yüksek Nitrojen Oksit (NOx) yayma eğilimindedir. Bunun nedeni, daha yüksek sıkıştırma oranı nedeniyle motor silindirlerindeki yüksek sıcaklıklardır. NOx’i kontrol etmek ve azaltmak için üreticiler motorlarda ‘Egzoz Gazı Yeniden Dolaşımı’ teknolojisini kullanır . EGR…

  • Motor Sensoru Nedir ve Cesitleri

    Motor Sensörü Nedir? – Araç Sensörü Çeşitleri

    Araç Sensörleri: Görevler Önemi ve Arıza Belirtileri Motor Sensörü Nedir? ve Çeşitleri: Araç sensörleri, modern otomobillerin beyni olarak kabul edilen elektronik kontrol ünitelerine (ECU) hayati bilgiler sağlayarak birçok önemli fonksiyonu yerine getirir. Bu yazıda, araçlarda kullanılan çeşitli sensörlerin görevlerini, önemini…

  • Motor Yonetim Sistemi EMS Nedir Nasil Calisir 0

    Motor Yönetim Sistemi (EMS) Nedir Nasıl Çalışır?

    Motor Yönetim Sistemi (EMS) Özet Bilgi: Motor Yönetim Sistemi (EMS), otomobillerde kullanılan bir elektronik kontrol sistemidir. EMS, motorun performansını optimize etmek, yakıt verimliliğini artırmak, emisyonları azaltmak ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için tasarlanmıştır. İşte EMS’nin temel bileşenleri ve işlevleri:…

  • Otomobillerde Kilitlenmeyen Fren Sistemi veya ABS nedir

    Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi – ABS Nedir?

    ABS Nedir? – ABS Özet Bilgi ABS, Anti-lock Braking System (Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi) kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu sistem, araçların ani frenlemelerde tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek sürücünün direksiyon hakimiyetini korumasına yardımcı olur. Normal frenlemede sürücü frene bastığında, frenleme kuvveti tekerleklere aktarılır. Eğer…

  • Fren Sistemi Nedir Nasil Calisir 3

    Fren Sistemi Nedir Nasıl Çalışır?

    Fren Sistemi İşlevi Taşıt fren sisteminin işlevi, hareket halindeki motorlu taşıtı durdurmak, yavaşlatmak veya dururken hareket etmesini engellemektir. Tüm fren sistemleri, çalışmaları için sürtünme kuvvetini kullanır. Sürtünme, birbiriyle temas halinde olan cisimlerin göreli hareketine karşı çıkar. Daima hareket kuvvetine karşı hareket eder. Sürtünmenin üstesinden gelmek için…

  • Waymo Otonom Araba Nedir

    Otonom Araba Nedir?

    Otonom Araba Nedir? ile ilgili olarak : Waymo otonom otomobil şirketi, sürücüsüz otomobillerin başlangıcını işaret ediyor: Kısaca Waymo otonom otomobil şirketinin doğuşu: Daha önce ” Google kendi kendine giden araba projesi ” adıyla bilinen Waymo otonom araba şirketi, sürücüsüz araba çağını başlatmaya…

  • Entegre Guc Freni Nedir Nasil Calisir

    Entegre Güç Freni Nedir Nasıl Çalışır?

    Bosch Entegre elektrikli fren: Bilmeniz gerekenler Bosch bir Alman otomotiv devidir. Şirket yeni bir fren sistemi ile karşımıza çıktı. Entegre güç freni. Bu teknoloji, ESP işlevselliğini ve fren kuvveti takviyesini tek bir ünitede birleştirir. Kompakt tasarım daha az yer kaplar ve geleneksel bileşenlere ihtiyaç duymaz. Ayrıca, bu güç…

  • Otomobillerde Bagimsiz Suspansiyon Cesitleri

    Bağımsız Süspansiyon Nedir? – Otomobillerde Bağımsız Süspansiyon Çeşitleri

    Bağımsız Süspansiyon Nedir? Bağımsız süspansiyon, bir aracın tekerleklerinin birbirinden bağımsız olarak hareket etmesini sağlayan bir süspansiyon sistemidir. Bu sistemde her tekerlek, kendi yay ve amortisörüne sahiptir. Bu sayede bir tekerlek bir engelle karşılaştığında, diğer tekerlekler bundan etkilenmez ve yol tutuşu…

  • 4 Zamanli Dizel Motor ve Atesleme Sistemi

    4 Zamanlı Dizel Motor ve Ateşleme Sistemi

    4 Zamanlı Dizel Motor Ateşleme Sırası 4 zamanlı dizel motorlar, içten yanmalı motorlardır ve genellikle ağır hizmet araçlarında, kamyonlarda ve bazı otomobillerde kullanılır. Bu motorlar, yakıtı yanma odasına sıkıştırarak çalışır ve bu sayede yüksek verimlilik ve güç sağlar. Ateşleme sistemi…

  • Dizel Yakit Nedir Nasil Yapilir

    Dizel Yakıt Nedir Nasıl Yapılır?

    Dizel Yakıt Nedir? Bu yakıt, adını Alman makine mühendisi ‘Rudolph Diesel’den almıştır. Onu yakıt olarak kullanan ‘ Sıkıştırmalı Ateşleme ‘ teknolojisini icat etti . İlk olarak, petrol şirketleri petrol kuleleri aracılığıyla ham petrolü çıkarıyor. Rafineriler daha sonra ‘Ham Petrol’ün fraksiyonel damıtmasını gerçekleştirir (aşağıdaki şemaya bakın).…

  • Petrol Nedir ve Nasil uretilir 1

    Petrol Nedir ve Nasıl Üretilir?

    Petrol Nedir? Yunanca kayalar için ‘Petra’ ve petrol için ‘Elaion’ kelimelerinin birleşimidir. 10. yüzyıla ait İngiliz kaynakları ilk olarak ‘Petraoleum’ terimini kullandı. Sonra daha sonra ‘Petrol’ oldu ve ardından sadece ‘Petrol’ oldu. ABD’de üreticiler buna “Benzin” diyor. Bununla birlikte, tüketiciler yerel olarak buna…

  • Aracin Bos Agirligi Nedir 1

    Aracın Boş Ağırlığı Nedir?

    Bir aracın boş ağırlığı nedir? Boş ağırlık, iki tekerlekli veya dört tekerlekli herhangi bir aracın en temel ancak önemli özelliklerinden biridir. Basit bir ifadeyle, aracın çalışır durumdaki ağırlığından başka bir şey değildir. Amerikalı üreticiler bu amaçla ‘Boş Ağırlık‘ terimini kullanırlar. Üreticiler, aracın…

  • Otomobil Bagimsiz on Suspansiyon Sistemi

    Bağımsız Ön Süspansiyon Sistemi

    Bağımsız ön süspansiyon sistemi, aracın ön tekerleklerinin yoldaki düzensizliklere bağımsız olarak tepki verebilmesini sağlayan bir süspansiyon sistemidir. Bu sistemde her bir tekerlek ayrı ayrı hareket edebilir ve bir tekerlek üzerindeki düzensizlikler diğer tekerlek üzerindeki hareketi etkilemez. Bağımsız ön süspansiyon sistemi,…

  • Alasim Jantlarin avantajlari ve dezavantajlari nelerdir

    Alaşım Jantların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

    Alaşım jantlar nedir? Genellikle üreticiler, Alüminyum ve/veya Magnezyum alaşımlarından yapılan jantlara atıfta bulunmak için ‘Alaşım jantlar’ terimini kullanırlar. Bu nedenle, bazı insanlar onları ‘Mag Wheels’ olarak da adlandırır. Bunun nedeni, Magnezyum metalinin bu tekerlekleri oluşturan en önemli unsurlardan biri olmasıdır. Günümüzün tüm arabalarında…

  • Motor Tasarimi ve Siniflandirmasi e1669377211677

    Motor Tasarımı ve Sınıflandırması

    Motor Tasarımı ve Sınıflandırması: Otomotiv motorları nasıl sınıflandırılır? Bir motor güç üreten bir makinedir. Yakıtın potansiyel enerjisini ısı enerjisine ve ardından dönme hareketine dönüştürür. Güç üreten bir otomotiv motoru da kendi gücüyle çalışır. Genel olarak, üreticiler motorları çeşitli tasarımlarına, yapılarına ve uygulamalarına göre sınıflandırır. Genel olarak otomotiv uygulamaları aşağıdaki alt…

  • Sanziman Nasil Calisir Disli Orani Nedir

    Şanzıman Nasıl Çalışır? Dişli Oranı Nedir?

    Şanzıman Nasıl Çalışır Özet? Şanzıman, bir aracın motorundan gelen gücü tekerleklere aktaran bir mekanizmadır. Şanzımanın temel işlevi, motorun dönme hareketini tekerleklere uygun bir şekilde iletmektir. İşte şanzımanın nasıl çalıştığına dair genel bir açıklama: Debriyaj: Şanzımanın çalışması, debriyajın devreye girmesiyle başlar.…

  • Katlanabilir Direksiyon Mili Nedir ve Nasil Calisir

    Katlanabilir Direksiyon Mili Nedir ve Nasıl Çalışır?

    Direksiyon Mili Nedir? Direksiyon mili, bir aracın direksiyon sisteminin bir parçasıdır ve direksiyon simidini direksiyon kutusuna veya dişli mekanizmasına bağlar. Direksiyon simidinin dönme hareketini direksiyon mekanizmasına ileterek, sürücünün aracın yönünü kontrol etmesini sağlar. Direksiyon mili genellikle bir metal çubuk veya…

  • Arabada Hidrolik Direksiyon Nedir Nasil Calisir

    Hidrolik Servo Direksiyon Nedir Nasıl Çalışır?

    Hidrolik Servo Direksiyon Nedir? Direksiyonun daha hafif bir şekilde kontrol edilmesine yönelik talebin arttığı çoğu araç için hidrolik direksiyon gereklidir. Günümüzde, Hidrolik servo direksiyon çoğu araçta standart bir donanımdır. Daha hafif direksiyon eforu ve kolay manevra kabiliyeti sağlar. Üreticiler, hidrolik direksiyonu esas olarak tekerleği döndürme…

  • Dinamik Dort Tekerden Yonlendirme Sistemi Nedir

    Dinamik Dört Tekerden Yönlendirme Sistemi Nedir?

    Direksiyon mekanizmasının işlevi, aracı hız aralığında çok fazla çaba harcamadan güvenli bir şekilde etkili bir şekilde yönlendirmektir. Ayrıca direksiyon sisteminin temel görevi aracı düz bir şekilde yönlendirmek ve bu konumda tutmaktır. Aracı, fazla çaba sarf etmeden sürücünün isteğine göre döndürmelidir. Hareket halindeki aracın her zaman sürücünün kontrolünde olması da…

  • Elektrik Destekli Direksiyon EPAS Nasil Calisir

    Elektrik Destekli Direksiyon (EPAS) Nasıl Çalışır?

    Elektrikli Direksiyon Çalışması EPAS, Elektrik Destekli Direksiyon anlamına gelir. Elektrikli Servo Direksiyon (EPS), EPAS’ın diğer adıdır. Hemen hemen tüm modern araçlarda Elektrikli Direksiyon kullanılmaktadır. Her türlü hidrolik direksiyon sisteminin temel amacı, sürücünün aracı yönlendirmek için gereken çabasını, yani direksiyon simidine uygulanan torku azaltmaktır ve aynı…

  • Arac Kullanirken Emniyet Kemeri Takmanin Onemi

    Araç Kullanırken Emniyet Kemeri Takmanın Önemi

    Emniyet Kemeri Araba Kullanırken Takmak Neden Önemli? Emniyet kemeri Nedir? Emniyet Kemeri, bir çarpışma durumunda istenmeyen ileri hareketlerini kısıtlayarak yolcuları koruyan, araca takılı bir güvenlik cihazıdır. Aynı zamanda ‘Emniyet kemeri’ olarak da bilinir. 20. yüzyılın ortalarında otomotiv endüstrisi uzmanları, bir araba…

  • Mercedes Benzin Carpisma Onleme Yardimi nedir

    Çarpışma Önleme Asistanı Nedir Nasıl Çalışır?

    Mercedes-Benz’in Çarpışma Önleme Yardımı nedir? Arkadan çarpmalar, dünyadaki kazaların ana nedenidir. Bu, yolda hareket eden aracın bazı sebeplerden dolayı yanındaki araca çarpması anlamına gelir. bu, sürücünün dikkatinin dağılması ve sürücünün uyuşukluğu olabilir. Arkadan çarpışmaları azaltmak amacıyla Mercedes Benz, Çarpışma önleme destek sistemini geliştirdi. Bu yeni sürücü…

  • Aktif Surus Kontrolu Nedir

    Aktif Sürüş Kontrolü Nedir?

    Bir araçta seyahat ederken, yolcular aracın yalpalama ve yuvarlanma eğilimini maruz kalırlarar. Bu Hızlanma ve frenlemenin sonucudur . Bu hareketler, sık sık ortaya çıkarsa gerçekten can sıkıcı olabilir. Bu nedenle, bazı insanlar için rahatsız edici bir sürüş deneyimi ile sonuçlanabilir. Bu nedenle Nissan, araçlarında rahatlığı artıran…

  • Otonom Acil Fren Sistemi Nedir 1

    Otonom Acil Fren Sistemi Nedir?

    Otonom Acil Frenleme sistemi aktif bir güvenlik sistemidir. Arkadan çarpışmaları önlemek için özel olarak tasarlanmıştır. Öngörülü Acil Durum Frenleme Sistemi (PEBS) olan başka bir adı da vardır. Otonom Acil Durum Frenlemesini neden kullanmalısınız? Yoğun saatlerde otoyolda seyahat eden bir araba, herhangi bir şey/herhangi…

  • Adaptif Fren Sistemi Teknolojisi Nedir

    Adaptif Fren Sistemi Teknolojisi Nedir?

    Adaptif Fren Teknolojisi Nedir? Uyarlanabilir Fren, frenlemesini sürüş durumuna göre ayarlayan akıllı bir fren sistemidir. Aracın mümkün olan en iyi ve güvenli frenlemesini elde etmek için bunu yapar. Üreticiler bu sistemi adaptif fren teknolojisi olarak adlandırırlar. Adaptif fren teknolojisi, araçların çevresel koşullara ve trafik…

  • Surucu Uykusu Tespit Sistemi Nedir

    Sürücü Uykusu Tespit Sistemi Nedir?

    Sürücü Uykululuk Algılama sistemi kazaları önlemeye nasıl yardımcı olabilir? Daha Fazla Bilgi Edinin Sürücü Uykusu Tespit Sistemi Nedir? Gösterge panelindeki bu ‘Kahve fincanı’ Sembolü size gerçekten ne anlatıyor? Gerçekten kahve içmek için mi? Hadi bulalım… Aslında, Sürücü Uyuşukluk Tespiti için bir uyarı sembolüdür. Modern…

  • Uyarlanabilir Hiz Sabitleyici Adaptive Cruise Control Nedir

    Uyarlanabilir Hız Sabitleyici Nedir? Nasıl Çalışır? (ACC)

    Uyarlanabilir Hız Sabitleyici nedir? ACC, açılımı Adaptive Cruise Control (Uyarlanabilir Seyir Kontrol Sistemi) olan bir otomotiv teknolojisidir. Bu sistem, aracın hızını otomatik olarak ayarlayarak öndeki araçla güvenli bir mesafeyi korumasını sağlar. Normal seyir kontrol sisteminden farklı olarak ACC, öndeki aracı…

  • Electronic Pedestrian Protection 0

    Electronic Pedestrian Protection Syste (EPP) : Elektronik Yaya Koruma Sistemi (EYKS)

    Elektronik Yaya Koruma (EPP) Sistemi Yayaları Yaralanmalardan Nasıl Kurtarır? Elektronik Yaya Koruma Sistemi İngilizcesi: Pedestrian Protection (EPP) Elektronik Yaya Koruması pasif bir güvenlik sistemidir. Mühendisler, çalışan bir araca çarptıktan sonra bir yayanın başına gelen yaralanmaların yoğunluğunu azaltmak için tasarladı. Elektronik Yaya…

  • Aracta Aktif Guvenlik Sistemi Nedir

    Araçta Aktif Güvenlik Sistemi Nedir?

    Aktif Güvenlik, bir kaza veya çarpışma olasılığını en başta azaltan bir dizi güvenlik özelliği içerir. Bazı üreticiler bunu ‘Birincil Güvenlik Sistemi’ olarak da adlandırır. Üreticiler, esas olarak kazayı önlemek için aktif güvenlik sistemlerini kullanırlar. Bu sistemler kaza gerçekleşmeden önce devreye girerek olası bir kazayı…

  • Toyota safety sense Toyotadan aktif guvenlik sistemi

    Toyota safety sense: Toyota’dan aktif güvenlik sistemi

    Toyota’dan aktif güvenlik sistemi Toyota, otomotiv üretiminde dünya lideridir. Şirket, yolcuların güvenliği konusunda mükemmel bir sicile sahiptir. Toyota safety sense, Toyota’nın aktif bir güvenlik sistemidir. Sistem, tehlikeli durumlarda herkesi aktif olarak güvende tutar. Otomatik Uzun ve Kısa Farlar Toyota Safety Sense, yolcuları ve diğer…

  • Otomobil Yolcu Koruma Sistemi

    Otomobil Yolcu Koruma Sistemi

    Yolcu Koruma Sistemi Yolcu koruma sistemi, araçta bulunanlar için bir güvenlik sistemidir. Yolcu koruma sistemi, yaralanmaların yoğunluğunu azaltır. Ayrıca herhangi bir kaza anında güvenliği sağlar. Ayrıca, kazadan önceki süre ve kazanın meydana geldiği zaman önemli ölçüde daha azdır. O zamanı göz açıp kapayıncaya…

  • Mercedesten Vision EQ Silver Arrow

    Mercedes’ten Vision EQ Silver Arrow

    MB Vision EQ Silver Arrow: Tasarımın Geleceği burada Bir Alman Lüks otomobil üreticisi olan Mercedes Benz, 2018’de Monterey otomobil haftasında bir gösteri otomobili tanıttı. Vision EQ Silver Arrow, 1937’deki rekor kıran W 125 otomobiline saygı duruşunda bulunuyor. Ayrıca, yeni bir…

  • Lastik degisimi Lastikler veya tekerlekler nasil degistirilir

    Lastik değişimi: Lastikler veya tekerlekler nasıl değiştirilir?

    Pratik bir kural şöyle der: Kış lastikleri 1 Aralık tan – 1 Nisan ayına kadar takılı olmalı ve ardından yaz lastikleri tekrar takılmalıdır. Tekerlek değiştirmeye ilişkin bilgi ve ipuçları. Her zaman kullanılmış lastiklerde hasar olup olmadığını kontrol edin Sabit bir…

  • Kaplanmis Lastikler Yeni Lastiklere iyi Bir Alternatif mi

    Kaplanmış Lastikler Yeni Lastiklere İyi Bir Alternatif mi?

    Arabanız için kaplanmış lastik satın almak ister misiniz? Çevresel yönü ve fiyatı bunun için konuşur. Ama iyi ve güvenliler mi? En önemli gerçekler ve bilgiler. Aşınmış kış veya yaz lastiklerini değiştirmek zorunda olan herkes, doğal olarak mümkün olduğu kadar çok…

  • Dongusel olmayan lastikler almaya deger mi

    Döngüsel olmayan lastikler almaya değer mi?

    Hemen hemen tüm sürücüler artık yaz lastikleri ile araç kullanıyor. Ama önümüzdeki kış kesinlikle gelecek. Bu şu soruyu gündeme getiriyor: yaz, kış ve dört mevsim lastikleri ne zaman en ucuz? En önemli gerçekleri bir araya getirdik. Çoğu araç sahibi, lastikleri ihtiyaç duyduklarında satın…

  • Lastik degisiminde karma lastikler tavsiye edilmez 5

    Lastik değişiminde karma lastikler tavsiye edilmez

    Bir lastik patlarsa veya aşınırsa, değiştirmeniz gerekir. Tek bir yeni lastik satın almak en iyisi olacaktır. Ancak farklı markalar veya farklı lastik tipleri kullanabilir misiniz? Bir arabadaki farklı üreticilerin lastikleri, sırt tipleri veya kauçuk bileşikleri, aracın  sürüş dengesini olumsuz etkileyebilir. Bu özellikle suda kızaklama,…

  • Yeni lastikler kac yasinda olmalidir

    Yeni lastikler kaç yaşında olmalıdır?

    Yeni bir lastik satın alan herkes genellikle daha eski bir üretim tarihine sahip bir kopya alır. Ama bu ne kadar geriye gidebilir? Ve bunu kabul etmek zorunda mısın? Çünkü lastikler de eskir ve performans kaybeder. Lastik yaşı ile ilgili yasal düzenleme yoktur. Ancak:…

  • Lastik Hiz indeksi Lastikler ne kadar hizli surulebilir

    Lastik Hız İndeksi: Lastikler ne kadar hızlı sürülebilir?

    Bir lastiğin hız endeksi hakkında bilmeniz gerekenler: Yönetmelikler, izin verilen maksimum hızlar, genel bakış tablosu ve önemli istisnalar. Şifreli: Araç tescil belgesindeki ve lastik üzerindeki bilgiler Pratik hız indeks tablosu ile Lastik hız endeksi veya hız endeksi ,  bir lastiğin onaylandığı maksimum hızı gösterir. Bu değere…

  • Lastik Uzerindeki Bilgiler Nasil Okunur

    Lastik Üzerindeki Bilgiler Nasıl Okunur?

    Araba lastiklerinin farklı adları ve sembolleri vardır. Bu lastik tanımları sürücüler için önemlidir, kastettikleri budur, araç belgelerinde yazılıdır. Ayrıca: Kış lastikleri bu şekilde işaretlenir. Araç belgelerindeki lastik ebadı “Tescil Sertifikası Bölüm 1” size araç için hangi lastik boyutlarının onaylandığını söyler. 15.1 ve 15.2…

  • Lastiklerin Yuvarlanma Direnci Yakiti Nasil Etkiler

    Lastiklerin Yuvarlanma Direnci Yakıtı Nasıl Etkiler?

    Yuvarlanma direnci: nasıl oluştuğu, yakıt tüketimi üzerindeki etkisi ve yuvarlanma direnci olmayan lastiklerin olup olmadığı. Yuvarlanma direnci, lastik lastiklerde gerekli bir kötülüktür Doğru lastik basıncı direnci azaltır ve yakıt tasarrufu sağlar Zaten biliyordum? Metal bir lastiğin yuvarlanma direnci sıfırdır Araba lastiklerinin…

  • Lastik Asinmasinin ve Mikroplastiklerin Azaltilmasi

    Lastik Aşınmasının ve Mikroplastiklerin Azaltılması

    Plastik atıklar çevreyi kirletir ve mikroplastik emisyonların çoğu araba lastiklerinin aşınmasından kaynaklanır. Ama bu olmak zorunda mı? Farklı boyutlardaki farklı lastik modellerinin aşınmasını düzenli olarak inceler ve değerlendirir. Şu anda yeni: 2022 yaz lastiği testinin sonuçları. Lastik aşınma parçacıkları suyu…

  • AB Lastik Etiketi icin Bilmeniz Gerekenler

    AB Lastik Etiketi İçin Bilmeniz Gerekenler

    AB lastik etiketindeki sembollerin arkasında ne var: Yuvarlanma direnci, ıslak zeminde frenleme özellikleri, harici sürüş sesi ve kışa uygunluk hakkında her şey AB lastik etiketi ile lastikler birbiriyle kıyaslanabilir Kriterler: yuvarlanma direnci, ıslak zeminde frenleme özellikleri, dış lastik sesi Mayıs…

Başa dön tuşu