Araçta Aktif Güvenlik Sistemi Nedir?

Aktif Güvenlik, bir kaza veya çarpışma olasılığını en başta azaltan bir dizi güvenlik özelliği içerir. Bazı üreticiler bunu ‘Birincil Güvenlik Sistemi’ olarak da adlandırır. Üreticiler, esas olarak kazayı önlemek için aktif güvenlik sistemlerini kullanırlar. Bu sistemler kaza gerçekleşmeden önce devreye girerek olası bir kazayı önleyebilirler.

Mühendisler/araç tasarımcıları, üstün tasarım yoluyla yüksek düzeyde aktif güvenliğe sahip bir araba inşa ederler. Bu, yol tutuşu, görüş, konfor, kullanım ve ergonomi gibi özellikleri içerir.

Bu nedenle, Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi veya ABS gibi güvenlik sistemleri aktif güvenliğe aittir. Ancak hava yastıkları , emniyet kemerleri ve diğer güvenlik özellikleri bir kaza anında devreye girer. Bu nedenle pasif güvenlik sistemleri olarak adlandırılırlar.

Aktif sistemler, güvenlik sorunu gibi anormal bir olaya yanıt verir. Bu sistemler, sürücü tarafından manuel olarak veya bilgisayarla çalışan bir sistemle (bir ECU tarafından) otomatik olarak etkinleştirilebilir. Veya bazen, mekanik tasarımın kendisinin bir parçasıdırlar.

Ayrıca, bu tür teknolojiler çarpışmaların önlenmesine ve hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, gelecekte otomobillerde kilit bir rol oynayacaklar. Bosch , Delphi ve ZF gibi araç parçası üreticileri ,  bu tür güvenlik sistemlerini sağlayan lider şirketlerden bazılarıdır.

İşte bir arabadaki aktif güvenlikle ilgili bazı örnekler:

  1. Daha iyi görüş sağlamak için sürücü koltuğunun konumlandırılması
  2. İç mekanda düşük gürültü seviyesi
  3. Şasi dengesi ve kullanımı
  4. Azaltılmış yaysız ağırlık
  5. Daha iyi lastik tutuşu
  6. Okunabilir enstrümantasyon ve uyarı sembolleri
  7. Baş üstü görüntüler
  8. Çarpışma uyarısı/kaçınma
  9. Kilitlenmeyen fren sistemi
  10. Fren Yardımı
  11. İleride şiddetli frenleme için erken uyarı
  12. Elektronik Stabilite Kontrolü (ESP)
  13. Çekiş kontrolü
  14. Şasi yardımı
  15. Uyarlanabilir veya otonom seyir kontrol sistemi
  16. Akıllı hız uyarlaması

Araçta Pasif Güvenlik Sistemi Nedir?

Buna karşılık, pasif güvenlik sistemleri, anormal olaya tepki veren sistemlerdir. Kaza anında veya sonrasında bu sistemlerin devreye girmesi demektir. Böylece pasif güvenlik sistemleri, kaza gibi anormal bir olayın etkisinin azaltılmasına veya azaltılmasına yardımcı olur.

Aşağıdaki güvenlik özellikleri, pasif güvenlik sisteminin parçasıdır

Aracta Aktif Guvenlik Sistemi Nedir 1
Mazda SKYACTIV gövdesi (Resim: 
Mazda )
  1. Yolcu güvenlik hücresi – Birçok üretici, yeni teknolojileri benimseyerek yolcu hücrelerini daha güvenli hale getirir. Örneğin Suzuki , Vitara Brezza gövde yapısını oluştururken ‘Toplam Etkili Kontrol Teknolojisi’ anlamına gelen ‘TECT’ terimini kullanır. Hyundai, Hyundai Creta’nın güçlü gövdesini, stabilitesini ve sağlamlığını ifade eden ‘Hive’ terimini kullanır. Mazda, hafifliği ve sertliği ile övünen gövdesi için ‘SKYACTIV’ terimini kullanır.
  2. Kırılma bölgeleri – Çoğu otomobil üreticisi, gövde yapılarını tasarlarken çarpışmanın etkisini azaltmada etkili olan buruşma bölgeleri içerir.
  3. Yük alanı bariyeri/Gövde.
  4. Yakıt depolarının doğru konumlandırılması – Doğru konumlandırılan yakıt depoları, arkadan çarpışmalarda hasar görme olasılığını azaltır.
  5. Lamine cam
  6. Hava yastıkları
  7. Yakıt pompası durdurma anahtarı
  8. Emniyet kemerleri
  9. Bel çantaları
  10. Elektronik Yaya Koruma sistemi (EPP)

Sıkça Sorulan Sorular?

Aktif Güvenlik Sistemi ne zaman devreye girer?

Cevap: Bu sistemler kaza gerçekleşmeden önce devreye girerek olası bir kazayı önleyebilirler.

Aktif Güvenlik Sistemi sağlayan şirketler hangileridir?

Cevap: Bosch , Delphi ve ZF gibi araç parçası üreticileri , bu tür güvenlik sistemlerini sağlayan lider şirketlerden bazılarıdır.

Bu makale yardımcı oldu mu?
EvetHayır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu