Dizel Yakıt Nedir Nasıl Yapılır?
Dizel Yakıt Nedir?
Bu yakıt, adını Alman makine mühendisi ‘Rudolph Diesel’den almıştır. Onu yakıt olarak kullanan ‘ Sıkıştırmalı Ateşleme ‘ teknolojisini icat etti . İlk olarak, petrol şirketleri petrol kuleleri aracılığıyla ham petrolü çıkarıyor. Rafineriler daha sonra ‘Ham Petrol’ün fraksiyonel damıtmasını gerçekleştirir (aşağıdaki şemaya bakın).
İlk olarak, petrol şirketleri petrol kuyularından mazot içeren ‘Ham Petrol‘ü çıkarıyor. Daha sonra üreticiler bir fırında ısıtır. Böylece yakıt yaklaşık 300°C ile 350°C arasında ayrışır. Rafineriler daha sonra dizel yakıtı toplar. Varillerde saklıyorlar. Daha sonra çeşitli bayilere/mağazalara taşırlar.
Özellikler:
Dizel benzinden daha yoğundur. Böylece dizel yakıtı daha fazla hacimsel enerji yoğunluğu taşır. Ancak, zengin yanan benzinin aksine, dizel yakıttan kaynaklanan CO2 emisyonları marjinal olarak küçüktür. Bunun nedeni, ‘zayıf yanan’ bir yakıt olmasıdır. Dizel yakıt yaklaşık %15 daha fazla enerji içerir. Ayrıca aynı miktarda benzin yakıtından daha fazla mil kazandırır. Ağırlıklı olarak, ağır yük taşıyan ticari araçları çalıştıran ‘Sıkıştırmalı Ateşleme’ motorları dizel yakıt kullanır.
Otomotivde çoğu kargo kamyonu, otobüs, traktör ve inşaat ekipmanında Doğrudan Enjeksiyon, Doğrudan Enjeksiyon ve Common Rail Doğrudan Enjeksiyon gibi motorlar bulunur. Hepsi dizel yakıtı kullanıyor. Bazı arabalar ve küçük kamyonlar da üzerinde çalışır. Bazı jeneratörler ayrıca elektrik üretmek için dizel yakıtlı motorlar kullanır. Ancak dizel yakıtın partikül filtresi olmadan yakılması zararlı ‘kurum’ ve NOx emisyonları üretir. Bu nedenle, bazı çevre koruma grupları bunu ‘kirli yakıt’ olarak adlandırmaktadır.
Daha önce satılan dizel yakıt, zararlı emisyonlara neden olan yüksek miktarda kükürt içeriyordu. Böylece insan sağlığını büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle kükürt içeriğini azaltmak için Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı ( USEPA ) 2006 yılında bu konuda katı kurallar uygulamaya koydu. Düzenlemelere göre Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan tüm dizel yakıtlardaki kükürt içeriği milyonda 15 parçanın altında olmalıdır.
Dizel Türleri:
Başlıca üç tür dizel yakıtı vardır, bunlar:
- Petrol bazlı – Esas olarak fosillerden çıkarılır.
- Sentetik bazlı – Biyokütle, biyogaz, doğal gaz ve kömür gibi karbonlu malzemelerden üretilir.
- Biyobazlı – Bitkisel veya hayvansal yağlardan elde edilir.
Sıkça Sorulan Sorular?
Dizel Yakıt adını nerden almıştır?
Cevap: Bu yakıt, adını Alman makine mühendisi ‘Rudolph Diesel’den almıştır.
Ham Petrol kaç derecede ayrışır?
Cevap: İlk olarak, petrol şirketleri petrol kuyularından mazot içeren ‘Ham Petrol‘ü çıkarıyor. Daha sonra üreticiler bir fırında ısıtır. Böylece yakıt yaklaşık 300°C ile 350°C arasında ayrışır.
Dizel yakıt türleri nelerdir?
Cevap: Petrol bazlı, Sentetik bazlı, Biyobazlı