ABS (Anti-lock Braking System), Türkçe’de Kayma Önleyici Fren Sistemi olarak bilinen bir otomobil fren sistemi teknolojisidir. ABS, aracın tekerleklerinin kilitlenmesini…
Sözlük
Arabanızın aküsü oldukça önemli, biliyorsunuz. Kontak anahtarını çevirdiğinizde aracınıza çalışması için ihtiyaç duyduğu gücü vermek gibi pek çok harika şey yapar. Ayrıca…
Arabadaki alternatör, güç jeneratörü gibidir, arabanın çok önemli bir parçasıdır. Görevi, arabadaki tüm elektrikli bileşenleri çalıştırmak için sürekli bir elektrik akışı…
Amortisör, bir sistemdeki ani şok dalgalarını ortadan kaldırmak veya sönümlemek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Bunu, şokun kinetik enerjisini başka…
Ana Ünite dokunmatik ekranı olmayan araçlar için ana ünite, radyoyu ve diğer bilgi-eğlence özelliklerini kontrol etmek için kullanılan kullanıcı arayüzüdür.
Araç hız sensörü (Vehicle Speed Sensor), bir aracın hızını ölçmek ve kontrol etmek için kullanılan bir sensördür. Bu sensör, aracın…
Arka aks, bir aracın arkasındaki tekerleklerin dönmesini sağlayan bir bileşendir. Arka aks, şasiye bağlıdır ve arka süspansiyon sistemiyle birlikte çalışarak…
Arka lambalar aracınızın arkasında bulunan kırmızı ışıklardır; farlarınızı açtığınızda yanarlar. Arka lambalar genellikle gün boyunca devre dışıdır ve bunun nedeni,…
Arka süspansiyon, bir aracın arka tekerleklerinin yüzeydeki düzensizliklere tepki vermesini sağlayan bir sistemdir. Arka süssüspansiyon sistemi, arka aks, yaylar, amortisörler…
Ateşleme bobini, bir içten yanmalı motorun silindirlerindeki hava-yakıt karışımını ateşlemek için kullanılan bir parçadır. Ateşleme bobini, aracın elektrik sistemi tarafından…
Benzinli motordaki ateşleme sistemi tamamen kıvılcım çıkarmakla ilgilidir. Motorunuzun işini yapabilmesi için yakıt-hava karışımının ateşlenmesini sağlayan şey budur. Bir akü,…
Araba bagajı, sedan, coupe veya üstü açılır arabada yolcu kabininden ayrı, kapalı, kilitlenebilir bir depolama alanıdır. Çoğu modelde bagaj genellikle…
Bijon Somunları bijon somunları olarak da bilinen bu küçük parçalar, tekerlekleri araca sabitler. Bijon somunları, araç tekerleklerini araç şasisine sabitlemek…
Bilyeli Mafsallar direksiyon mafsallarınızın ve kontrol kollarınızın dönmesine olanak tanıyarak daha hassas kontrol sağlar. Bilyeli mafsal, bir aracın süspansiyon sisteminde…
Buji, içten yanmalı motorlarda hava-yakıt karışımını ateşlemek için kullanılan bir parçadır. Buji, silindir başlığının içine yerleştirilir ve elektrik kıvılcımı üreterek…
Araba sürükleme bağlantısı, bir aracın başka bir araç tarafından çekilmesi veya sürüklenmesi için kullanılan bir ekipmandır. Bu bağlantı, iki aracın…
Çeyrek Panel arka kapı ile bagaj arasında bir araç gövde paneli. Çoğu araba tasarımında çeyrek panel arka tekerleğin çevresine sarılmıştır.
Arabada dağıtıcı, içten yanmalı bir motorun ateşleme sisteminde kullanılan bir parçadır. Dağıtıcı, motorun silindirlerine doğru zamanda ateşleme kıvılcımını iletmek için…
Daha önce manuel şanzımanlı bir araba kullandıysanız, muhtemelen debriyaja aşinasınızdır. Vites değiştirmek için basmanız gereken üçüncü pedaldır. Debriyaj, arabanın iki…
Diferansiyel, enerjiyi giriş tarafından alan ve daha sonra bu enerjiyi iki çıkış tarafına bölen bir sistemdir. Motorun dönme kuvvetini tekerlekleri…
Dikme otomobilin ağırlığını destekler ve altındaki zeminden gelen darbeleri emer.
Direksiyon, bir aracın hareket yönünü kontrol etmek için kullanılan bir mekanizmadır. Genellikle direksiyon tekerleği olarak da adlandırılan bir dairesel disk…
Direksiyon Kolonu direksiyon simidini direksiyon sisteminin geri kalanına bağlar. Direksiyon kolonu, direksiyon simidinin araç direksiyon sistemine bağlandığı ve sürücünün direksiyonu…
Direksiyon Kolu direksiyon kutusundan gelen girdi nedeniyle araba tekerleklerinin sola veya sağa dönmesine neden olan parça. Direksiyon kolu, bir aracın direksiyon…
Direksiyon Şanzımanı sürücünün direksiyon simidindeki girdilerini ileten ve büyüten direksiyon dişlilerini içerir. Direksiyon şanzımanı, aracın direksiyon hareketini tekerleklere ileten bir…
Direksiyon Simidi sürücüden gelen dönüş girdilerini dönüştürerek yönü ayarlamasını sağlar. Direksiyon simidi, bir aracın sürücüsünün aracı kontrol etmek için kullandığı…
Direksiyon sistemi, bir aracın hareket yönünü kontrol etmek için kullanılan bir mekanizma ve bileşenlerin birleşimidir. Direksiyon sistemi, sürücünün direksiyonu çevirdiğinde…
Araba dokunmatik ekranı, araç içindeki bilgi ve eğlence sistemini kontrol etmek için kullanılan bir teknolojidir. Bu ekranlar, araç içindeki bir…
Egzoz borusu, bir aracın egzoz sisteminin bir parçasıdır ve egzoz gazlarının motorun yanma odasından dışarı atılmasını sağlar. Egzoz borusu, egzoz…
Egzoz gazlarının reaksiyonunu motor veya ocak içindeki kontrollü yanmadan uzaklaştırmak için bir egzoz sistemi kullanılır. Sistemin tamamı motordan yanmış gazları…
Eksantrik mili, bir içten yanmalı motorun valf kontrolünü sağlayan bir mil sistemidir. Bu mil, kam mili olarak da bilinir ve…
Eksantrik mili konum sensörü (Camshaft Position Sensor), bir aracın motorunda eksantrik milinin konumunu ölçmek ve kontrol etmek için kullanılan bir…
Elektrik Motoru araca güç üretme konusunda içten yanmalı motorun sorumluluğunu üstlenir. Elektrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren bir cihazdır.…
ECU, bir arabadaki tüm elektronik özellikleri kontrol eden bir cihazdır. Bu, yakıt enjeksiyonundan mükemmel kabin sıcaklığının korunmasına, frenleme ve süspansiyonun…
Emniyet kemeri, bir aracın sürücüsünü veya yolcusunu, çarpışma veya ani durma sırasında meydana gelebilecek zararlı hareketlere karşı korumak için tasarlanmış…
Farlar, bir aracın ön tarafında bulunan ve gece veya düşük ışık koşullarında yolun aydınlatılmasını sağlayan ışık kaynaklarıdır. Farlar, sürücünün önünü…
Basit bir ifadeyle, bir arabanın fren sistemi, aracınızı durdurmanıza veya yavaşlatmanıza yardımcı olan şeydir. İki yaygın türü vardır: disk frenler…
Fren Balatası aracı yavaşlatmak ve sonunda durdurmak için fren diskine sürtünme oluşturan bir ped. Fren balatası, bir aracın fren sistemindeki…
Fren Diski aracı yavaşlatmak için sürtünmenin (fren balatalarıyla birlikte) oluşturulduğu metal bir disk. Fren diski, bir aracın fren sisteminde kullanılan…
Fren Hidroliği Haznesi fren hidroliğini kirletici maddelerden korumak için depolayan bir kap. Fren hidroliği haznesi, bir aracın fren sisteminde kullanılan…
Fren Kaliperi sürücü fren pedalına bastığında fren balatalarını tutan ve fren diskini sıkıştıran parça. Fren kaliperi, bir aracın fren sisteminde…
Fren Pedalı sürücünün aracın fren sistemini kontrol etmek için basınç uyguladığı yerdir. Araba fren pedalı, bir aracın hızını azaltmak veya…
Fren Pompası fren pedalına uygulanan basıncı, frenleri uygulayan ve aracı yavaşlatan hidrolik güce dönüştüren bir pompa. Araba fren pompası, bir…
Fren Sistemi araba frenleri, arabayı güvenli ve zamanında durduran karmaşık bir sistemden oluşur. Araba fren sistemi, bir aracın hızını azaltmak…
Gaz Kelebeği Gövdesi hava girişinin motordaki yakıtla nasıl karıştığını kontrol eder. Gaz kelebeği gövdesi, bir aracın motorunda kullanılan bir bileşendir.…
Gaz kelebeği konum sensörü (Throttle Position Sensor), bir aracın gaz kelebeği pozisyonunu ölçmek ve kontrol etmek için kullanılan bir sensördür.…
Gösterge ışıkları kehribar rengindedir ve arabanın önünde, arkasında ve bazen de hem sol hem de sağ tarafında bulunabilir. Sola veya…
Güç aktarma organları bir araç, tekne veya başka türde bir makinenin içindeki bir sistemdir. Sistem, aracı ileri doğru itmek için…
Hava filtresi, bir aracın motoruna temiz hava sağlamak için kullanılan bir bileşendir. Hava filtresi, motorun içine giren havada bulunan kir,…
Hava yastığı, son derece hızlı bir şekilde şişecek ve çarpışma sırasında hızla sönecek şekilde tasarlanmış bir hava yastığı kullanan bir…
Hidrojen Tankı yakıt hücresi için gerekli olan hidrojen için güvenli bir depolama ünitesi. Hidrojen tankı, hidrojen gazını depolamak için kullanılan…
Hız göstergesi, bir aracın anlık hızını gösteren bir ölçüm cihazıdır. Hız göstergesi, genellikle aracın gösterge panelinde bulunur ve sürücüye aracın…
Açık yolda uzun süre araç kullanırken gaz pedalına sürekli basmak yorucu olacaktır. Hız sabitleyici, sürücülerin uzun mesafe sürerken hissedeceği yorgunluğu…
Hoparlör, elektrik sinyallerini ses dalgalarına dönüştüren bir cihazdır. Elektrik enerjisini mekanik titreşimlere çevirerek ses üretir. Bir hoparlörün temel bileşenleri şunlardır:…
İnvertör, doğru akım (DC) elektriğini alternatif akım (AC) elektriğine dönüştüren bir elektronik cihazdır. İnvertörler, güneş enerjisi sistemleri, rüzgar enerjisi sistemleri,…
Aracın ön tarafını kaplayarak havanın motor bölmesine akmasını sağlar. Aynı zamanda arabanın ‘yüzünün’ veya görünümünün bir parçası olarak estetik bir amaca…
Jant etrafına lastik lastikleri sardığınız silindirik metal parçalar. Sıkı bir sızdırmazlık sağlamak ve içeride havayı tutmak için lastiklerle birlikte çalışırlar.
Jant kapakları tekerleklerinizi yoldaki kalıntılardan ve kirden koruyan, onları temiz tutan ve aşınmayı en aza indiren ataşmanlardır.
Bazı ülkelerde “kaput” olarak da adlandırılan araba kaputu, ön motorlu bir aracın motor bölmesinin üzerinde duran menteşeli kapaktır. Araba kaputu,…
Karbüratör yanma işleminde kullanılan hava ve yakıt karışımını kontrol eder. Karbüratör, içten yanmalı motorlarda hava ve yakıt karışımını oluşturarak motorun…
Katalitik konvertörleri biliyor muydunuz? Bunlar, araba motorlarından çıkan kötü gazları ve kirletici maddeleri kontrol etmeye yardımcı olan harika cihazlardır. Temel…
Kilometre sayacı, bir aracın kat ettiği mesafeyi ölçen bir cihazdır. Kilometre sayacı genellikle aracın kontrol panelinde bulunur. “ Odometre ”,…
Kıvılcım vuruntu sensörü (Knock Sensor), bir içten yanmalı motorun silindirlerinde oluşabilecek kıvılcım vuruntusunu algılamak ve kontrol etmek için kullanılan bir…
Kızdırma bujisi, bir içten yanmalı motorun silindirlerindeki hava-yakıt karışımını ateşlemek için kullanılan bir parçadır. Kızdırma bujisi, silindirin içindeki yanma odasına…
Klima kompresörü, bir aracın veya bir binanın klima sisteminde kullanılan bir bileşendir. Bu kompresör, soğutucu gazı sıkıştırarak yüksek basınç ve…
Krank mili, bir içten yanmalı motorun ana bileşenlerinden biridir. Motorun alt kısmında bulunan ve silindirlerin yukarı-aşağı hareketini dönme hareketine dönüştüren…
Lastikler tekerleklerin ve arabanın yere temas eden kısmının etrafına sarılan yuvarlak şekilli kauçuk bileşenlerdir. Yolu tutuyorlar ve arabanın hareket etmesine…
Kütle Hava Akış Sensörü motora giren havanın hacmini ölçer. Kütle hava akış sensörü (Mass Air Flow Sensor – MAF), bir…
Marş motoru, bir aracın motorunu çalıştırmak için kullanılan bir elektrik motorudur. Marş motoru, aracın içten yanmalı motorunu döndürerek ateşleme ve…
Araba kapı menteşesi, bir aracın kapısını şasiye bağlayan ve kapının açılıp kapanmasını sağlayan bir mekanizmadır. Araba kapıları genellikle iki veya…
Mil üst ve alt kontrol kollarına bağlanan ve tekerlek göbeğini taşıyan süspansiyon sisteminin bir parçası.
Bir arabanın en önemli kısmı olan motorla başlamak mantıklıdır. Tıpkı arabanızın kalbi ve ruhu gibi, bir şeylerin gerçekleşmesini sağlar. Aralarından…
Motor hız sensörü, bir aracın motorunda dönen parçaların hızını ölçmek ve kontrol etmek için kullanılan bir sensördür. Motor hız sensörü,…
Motor kayışı, bir aracın motorunda bulunan ve farklı bileşenlerin senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayan bir kayıştır. Motor kayışları, genellikle kauçuk…
O2 sensörü egzozda ne kadar yanmamış oksijen bulunduğunu ölçmekten sorumludur. En iyi motor performansı için doğru hava-yakıt oranının ne olması…
Oksijen sensörü, bir aracın egzoz sistemine yerleştirilen ve egzoz gazlarında bulunan oksijen seviyesini ölçen bir sensördür. Oksijen sensörü, motor kontrol…
Ön aks, aracın ön kısmında bulunan bir bileşenidir ve aracın ön kısmının ağırlığını desteklemekten, direksiyon hakimiyetini kolaylaştırmaktan ve yol yüzeyindeki…
Arabanın ön camı veya ön camı olarak da bilinen arabanın ön camı, arabanızda birden fazla fonksiyona hizmet eder. Bir arabanın…
Tahrik mili (aynı zamanda kardan mili veya kardan mili olarak da adlandırılır), amacı torku şanzımandan diferansiyele iletmek olan ve bu…
Piston krank milini döndürmek için yanma sürecinden gelen kuvveti aktarır. Piston, bir içten yanmalı motorun silindirlerinde yukarı-aşağı hareket eden bir bileşendir.…
Düşme veya Pitman Kolu sektör şaftının açısal hareketlerini arabanın tekerleklerini döndüren düz veya doğrusal hareketlere dönüştüren bir şaft. Pitman kolu,…
Bir arabanın motoru çalışırken, yakıtın yanması ve parçaların hareket etmesi nedeniyle aşırı derecede ısınır. Radyatörün günü kurtarmak için devreye girdiği yer…
Aracınızın motoru, hareket halindeyken çok fazla ses çıkarır ve günlük işe gidip gelmenize güç sağlar. Bu sesi modüle etmek ve…
Şanzıman, vitesleri değiştirmek ve araca güç vermek için motor torkunu etkili bir şekilde kullanan, dişliler ve dişli takımlarıyla dolu bir…
Şarj Bağlantı Noktası yerleşik aküleri şebeke elektriği kullanarak şarj etmek için aracı normal bir güç kaynağına bağlar. Şarj bağlantı noktası,…
Şarj sistemi göstergesi, bir aracın şarj sisteminin durumunu gösteren bir göstergedir. Bu gösterge, genellikle aracın gösterge panelinde yer alır ve…
Çoğunlukla aracınızın ön panelinde bulunan sıcaklık göstergesinin amacı motor soğutma sıvınızın sıcaklığını göstermektir. Bu gösterge motorunuzun soğutma sıvısının soğuk mu,…
Sigortalar elektrik devrelerini ve bileşenlerini kısa devre ve güç dalgalanmalarından kaynaklanan hasarlardan koruyan fedakar cihazlar.
Ön cam sileceği veya ön cam sileceği, bir aracın ön camından yağmuru, karı, buzu, yıkama sıvısını, suyu veya kalıntıları temizlemek…
Silindir Kafası havanın ve yakıtın her bir motor silindirine nasıl hareket ettiğini kontrol eder. Silindir kafası, bir içten yanmalı motorun…
Soğutma Fanı radyatörden daha fazla soğuk havanın geçmesini sağlar ve motoru daha verimli bir şekilde soğutur. Araba soğutma fanı, bir aracın…
Soğutma sisteminin üç önemli görevi vardır. Birincisi, tüm mesele motordaki fazla ısıyı dışarı atmak. Kimse aşırı ısınmış bir motor istemez,…
Soğutma suyu sensörü (Coolant Temperature Sensor), bir aracın motorunun soğutma sistemindeki suyun sıcaklığını ölçmek için kullanılan bir sensördür. Bu sensör,…
Spoyler aracın üstünde, altında ve çevresinde hava akışının olumsuz yan etkilerini azaltan aerodinamik bir gövde eklentisi.
Su Pompası motor ısısını emmek ve geçen havaya dağıtmak için soğutucuyu radyatörden geçirir. Araba su pompası, bir aracın soğutma sisteminde…
Sunroof, bir aracın tavanında bulunan ve açılıp kapanabilen bir cam veya metal paneldir. Sunroof, aracın içine doğal ışık ve hava…
Sürükleme Bağlantısı Pitman kolunu direksiyon koluna bağlayan ve dönme hareketini dönüştüren parça.
Süspansiyon, bir aracın tekerleklerini ve şasiyi birbirine bağlayan sistemdir. Süspansiyon sistemi, aracın sarsıntıları emmesine, yol tutuşunu iyileştirmesine ve sürüş konforunu…
Arabanızın süspansiyon sistemi, yaylar ve amortisörler gibi şok emici bileşenlerden oluşan koruyucu bir kafestir. Arabanızın süspansiyonu, yoldaki çeşitli çarpmalardan ve…
Susturucunun asıl amacı sürüşünüzü güzel ve sessiz tutmaktır. Bunu nasıl yapıyor? Sesi azaltmak veya boğmak için perde adı verilen bu…
Sütun bir araçta A, B, C ve D olarak adlandırılan birkaç sütun vardır , ancak bazı arabalarda B sütunu yoktur.…
Tahrik Kayışı enerjiyi motordan alternatör, hidrolik direksiyon pompası, su pompası ve daha fazlası gibi diğer parçalara aktarır. Tahrik kayışı, bir…
RPM göstergesi veya takometre çoğu arabada standart bir özellik haline geldi. Bu gösterge sürücüye aracın krank milinin RPM cinsinden ne…
Tekerlek, bir aracın üzerinde dönerek hareket etmesini sağlayan ve aracın yükünü taşıyan bir bileşendir. Tekerlekler, aracın alt kısmında yer alır…
Termostat radyatördeki soğutma sıvısının akışını düzenleyen ve motor çok ısındığında akışı artıran bir valf. Termostat, bir aracın motorunun çalışma sıcaklığını…
Transfer Kutusu gücü vites kutusundan aracın dört tekerleğine aktarır. Araba transfer kutusu, dört tekerlekten çekişli araçlarda güç aktarımını kontrol etmek…
Triger kayışı, bir aracın motorunda bulunan ve motorun supaplarını ve pistonlarını senkronize eden bir kayıştır. Triger kayışı, motorun içindeki hareketli…
Triger zinciri, bir aracın motorunda bulunan ve motorun supaplarını ve pistonlarını senkronize eden bir mekanizmadır. Triger zinciri, motorun üst ve…
Turboşarj motorun silindirlerine giren havayı sıkıştırarak çok daha fazla güç üretmesine yardımcı olur. Turboşarj, içten yanmalı motorlarda kullanılan bir güç…
Valf Gövdesi otomatik şanzımanlarda valf gövdesi , seçilen şanzıman dişlisini tetiklemek için hidrolik sıvıyı doğru yola yönlendirir. Araba valf gövdesi,…
Daha resmi olarak şanzıman kolu olarak bilinen vites kolu, vites kolu, vites değiştirme veya vites değiştirici, bir otomobilin şanzımanına bağlı…
Voltaj regülatörü, bir elektrik devresindeki voltajı sabit bir seviyede tutmak için kullanılan bir elektronik bileşendir. Bu regülatörler, genellikle alternatörlerin çıkış…
Voltaj sensörü (Voltage Sensor), bir elektrik devresindeki voltajı ölçmek için kullanılan bir sensördür. Voltaj sensörleri, genellikle elektriksel sistemlerde gerilim düzeyini…
Motor yağlama sistemi tamamen işlerin sorunsuz çalışmasını sağlamakla ilgilidir. Bu, aniden devreye giren ve hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltan petrol…
Genellikle insanlar veya hayvanlar gibi bitişik nesnelerin varlığını algılayan bir cihaza araba yakınlık sensörü denir. Araba yakınlık sensörleri, bir elektrik…
Yakıt deposu, bir aracın içerisinde yakıtın depolandığı ve motorun yakıt ihtiyacını karşıladığı bir bileşendir. Yakıt deposu, genellikle aracın arka kısmında,…
Yakıt deposu kapağı, bir aracın yakıt deposuna erişim sağlayan ve yakıt dolumu için kullanılan bir kapaktır. Yakıt deposu kapağı, genellikle…
Yakıt Enjektörü yanma işlemi için havayla karıştırılmak üzere yakıtı emme manifolduna püskürtür. Yakıt enjektörü, bir aracın yakıt sisteminde kullanılan bir…
Yakıt Filtresi yakıt beslemesindeki kirletici maddeleri giderir, böylece yakıt hatlarını, enjektörleri ve yakıt sisteminin diğer parçalarını korur Yakıt filtresi, bir…
Yakıt göstergesi, aracın deposunda kalan yakıt miktarını belirleyen ve raporlayan bir ölçüm cihazıdır. Her gösterge iki ayrı bileşenden oluşur: bir…
Yakıt Hattı yakıtı depodan motor da dahil olmak üzere ihtiyaç duyulan yere taşıyan bir boru. Yakıt hattı, bir aracın yakıt…
Yakıt Hücresi bu güç kaynağı, araçta elektrik üretmek ve elektrik motorlarına güç sağlamak için hidrojen ve oksijeni birleştirir. Yakıt hücresi, kimyasal…
Yakıt pompası, benzini yakıt deposundan motora taşıyan bir sıvı taşıma cihazıdır. Genellikle içten yanmalı motorlarda bulunur. Buji ateşlemeli motorlardaki yakıt…
Yakıt sıcaklık sensörü (Fuel Temperature Sensor), bir aracın yakıt sistemindeki yakıtın sıcaklığını ölçmek için kullanılan bir sensördür. Bu sensör, motor…
Yakıt su ayırıcısı, bir aracın yakıt sisteminde kullanılan bir bileşendir. Bu ayırıcı, yakıtın içindeki suyu ayrıştırarak motorun yakıt sisteminin korunmasını…
Yan Görüş Aynaları aracın dış kısmının her iki yanında bulunan ve sürücünün aracın yanlarını, arkasını ve kör noktalarını görmesine yardımcı…
Yay aracın ağırlığını tutarken tekerleklerin yukarı ve aşağı hareket etmesine izin vererek araç şasisi üzerindeki her türlü etkiyi en aza…
Yüksek Gerilim Pil Paketi yerleşik elektrik motor(lar)ı tarafından kullanılmak üzere büyük miktarda elektrik gücünü depolar. Yüksek gerilim pil paketi, elektrikli…